Van valami utánozhatatlan abban az érzésben, amikor megkóstolunk valamit, amiről tudjuk, hogy helyben termett, hagyományos módon készült, szívvel-lélekkel. Ez az, ami a helyi termelői piacok, a kis falusi porták és a gondosan összeválogatott alapanyagokból főző vendéglők titka. Minden falatban ott van a táj, az évszak és a termelő munkájának tisztelete.
A Termelők kategóriánkban különösen nagy hangsúlyt fektetünk azokra a kincsekre, amelyeket a környékünk rejt. Gondoljunk csak bele, milyen értéket képviselnek azok a hagyományos ételek, amelyeket nagymamáink receptjei alapján készítenek ma is. Ezek nem csupán táplálnak, de mesélnek is – a múltról, a szokásokról, az összetartozásról.
A helyi élelmiszerek fogyasztása nemcsak az ízlelőbimbóinknak tesz jót, de a környezetnek is, hiszen csökken a szállítási távolság, és a pénz a helyi gazdaságban marad. Amikor egy termelőtől vásárolunk, közvetlenül támogatjuk a munkáját, a tudását és a szenvedélyét.
Külön említést érdemelnek a hagyományosan feldolgozott élelmiszerek. A savanyított zöldségek, a házi lekvárok, a füstölt húsok vagy a kézműves sajtok mind-mind olyan termékek, amelyek ősi tudáson alapulnak, és messze felülmúlják ipari társaikat ízben és minőségben egyaránt.
Szerencsére egyre több vendéglő is felismeri ennek az értékét. Akadnak éttermek, amelyek büszkén hirdetik, hogy alapanyagaikat a környékbeli élelmiszer termelőktől szerzik be, és étlapjukon megjelennek a régióra jellemző hagyományos ételek modern vagy éppen autentikus formában. Ezek a helyek hidat képeznek a termelő és a fogyasztó között, lehetővé téve, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a helyi ízeket.
A szamócakisasszony és társai – a ropogós retek, a mézédes sárgarépa, az illatos fűszernövények – mind-mind arról mesélnek, milyen gazdag és sokszínű lehet a konyhánk, ha nyitottak vagyunk a helyi kincsekre és a hagyományokra. Fedezzük fel együtt ezt a csodálatos világot!