Kézműves húsos pogácsa recept: lépésről lépésre!






Kézműves húsos pogácsa recept: lépésről lépésre!

Kézműves húsos pogácsa recept: lépésről lépésre!

A húsos pogácsa mindenki szívét megdobogtatja, hiszen egy ínycsiklandó, szaftos falat, amely a legjobb baráti összejövetelek és családi ünnepek szerves része. A kézműves étkezés vintage hangulata, a saját kezűleg készült finomságok iránti szeretet és a hagyományos ízek közel állnak a szívünkhöz. Következő receptünkkel lépésről lépésre fogjuk bemutatni, hogyan készítheted el otthon a tökéletes húsos pogácsát!

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 200 g túró
  • 2 tojás
  • 300 g főtt hús (lehet sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál tej
  • Szezámmag a tetejére (opcionális)

Elkészítési lépések:

1. A tészta előkészítése

Első lépésként egy nagyobb tálba öntsük a lisztet, majd adjuk hozzá a vajat, a túrót, a tojásokat, a sót és a sütőport. Ezután alaposan gyúrjuk össze az összes hozzávalót, míg sima, homogén tésztát nem kapunk. Ha a tészta túl ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet.

2. A húsos töltelék elkészítése

A főtt húst apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Egy serpenyőben egy kevés olajon hevítjük, majd a húst átmelegítjük, és fűszerezzük sóval, borssal. Keverjük jól össze, majd hagyjuk hűlni.

3. A pogácsák formázása

Ha a tészta és a töltelék is már kihűlt, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra. Vágjunk ki belőle korongokat (kb. 6-7 cm átmérőjűt), majd mindegyik közepébe tegyünk egy teáskanál tölteléket. A tészta széleit hajtsuk fel, és formázzuk pogácsává.

4. Sütés előkészítése

A kész pogácsákat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnénk, a tetejüket kenjük meg egy felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal. Ez extra ropogósságot és szép aranybarna színt biztosít majd a sütés során.

5. Sütés

Előmelegített sütőben 200°C-on süssük a pogácsákat 20-25 percig, vagy amíg szépen meg nem pirulnak. Ne hagyjuk ki a sütőajtót nyitva, hogy az illatok minél jobban átszövik a konyhát!

Tippek a tökéletes húsos pogácsához

  • Friss, minőségi husit válasszunk a töltelékhez, így garantált a jó íz.
  • Variáljunk a fűszerekkel: fokhagyma, vöröshagyma vagy paprika is izgalmassá teheti a tölteléket.
  • Készíthetünk vegyes tölteléket is, pl. kombinálva húst és zöldséget.
  • A pogácsák jól tárolhatóak, így akár előre is elkészíthetjük őket, és csak a sütés napján elővehetjük.

Most, hogy tudod, hogyan készítheted el a kézműves húsos pogácsát, ideje nekilátni! Szórakozz a főzés során, és oszd meg szeretteiddel ezt a finomságot, amely mindenkit elkápráztat majd!


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük