Kakaós csiga recept: Ízletes sütemény a családi desszert asztalon
A kakaós csiga az egyik legkedveltebb sütemény Magyarországon. Amikor csak a család körében vagyunk, ezt a finomságot szinte mindenki örömmel várja. Az illat, amely előtör a sütőből, a gyermekkori emlékeket idézi fel, és az otthon melegségét sugallja. Egy csésze tea vagy kávé mellett a kakaós csiga a tökéletes kísérője a kellemes beszélgetéseknek.
Hozzávalók a kakaós csiga elkészítéséhez
- 500 g liszt
- 250 ml tej
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 100 g vaj
- 40 g élesztő
- 150 g kakaópor
- 50 g vaj (a töltelékhez)
- csipetnyi só
A kakaós csiga elkészítése
- Első lépésként melegítsük meg a tejet, majd oldjuk fel benne az élesztőt egy evőkanál cukorral. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg az élesztő felfut.
- Ezután egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót és a megolvasztott vajat.
- A lisztes keverékhez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásokat, majd gyúrjunk belőle sima tésztát. Ha a tészta kissé ragad, egy kis lisztet adhatunk hozzá.
- Letakarva, langyos helyen kelesszük 1 órát, amíg a duplájára nő.
- Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy téglalap alakúra, majd kenjük meg az olvasztott vajjal.
- Szórjuk meg a kakaóporral, és a maradék cukrot is róla. Hengerítsük fel a tésztát, majd vágjuk fel 2-3 cm vastag szeletekre.
- Helyezzük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyjuk a kakaós csigákat újabb 20-30 percig kelni.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben süssük 20-25 percig, amíg szépen meg nem pirulnak.
A kakaós csiga az egyszerűségében rejlik, és minden falatja emlékeztet minket a közösen eltöltött pillanatokra. A frissen sült csigák illata egyszerűen leírhatatlan! Ha ezt a receptet követed, biztosan nem fogsz csalódni. Készítsd el a család számára, és élvezzétek együtt ennek a klasszikus desszertnek a varázsát!